ICQ 98a:
az ablak felépítése

Installáláskor alap beállításban a program automatikusan indul a rendszer indításakor, illetve a kontaktus létrejöttekor, és befészkeli magát a tálcára. Az ikonja mutatni fogja egyben a program állapotát. Innen kettõs kattintással lehet elõcsalni. Minden érkezõ üzenetet, eseményt a késõbbiekben a program ikon helyén fog megjeleníteni, többnyire villogtatva. 

Természetesen beköltözik a progi az indítópanelre, de már kevésbé természetes, hogy a Win95 kiugró menüjébe beszúrja a file küldést az online lévõknek. Ez az ICQ Send to nyilas sora lesz a kiugró menünek, ahol a nyílra az éppen online lévõk névsora ugrik elõ. Ezt roppant intelligens szolgáltatásnak tartom. Tehát bármely file kezelõbõl lehet kezdeményezni file küldést, egyetlen kattintással.

A program ablaka a következõképpen épül fel: 
 
- A fejlécben csak az aktuálisan bekapcsolt felhasználó sorszáma látható, valamint a minimalizáló és  kikapcsoló gombok. 
 
- Ez alatt megfelelõ beállítás esetén megjelenik két gomb az összes név vagy csak az online lévõk mutatása közötti váltáshoz. Szerintem haszontalan, az online lévõk úgyis fölül vannak, legfeljebb a többi nem fér ki, ezért ajánlom nem kitenni. 
 
- Megfelelõ beállítás esetén (alapbeállítás) az ICQ Web Guide gomb következik. Erre kattintva megnyitja az alapértelmezett böngészõben az ICQ tájékoztató weboldalát. Szerintem csak a helyet foglalja. Érdemes levenni a Preferences-nél. 
 
- Alatta alapbeállításban szintén ott van a To Simple Mode - To Advanced Mode váltó gomb, amely a csökkentett és az összes funkciót tartalmazó teljes menü között vált. Ez is felesleges szerintem, úgyis hamar eldöntöd, hogy fogod használni, és aztán már nem babrálod, akkor meg minek van ott. Vedd le ezt is, a Preferences-nél elmondom, hogyan. 
 
- Ez alatt következik a tulajdonképpeni munkaablak, a listán szereplõ személyek névsora. Felül -online- felirat alatt az éppen a netre felcsatlakozottak, alatta -offline- jelzéssel az éppen távol lévõk, beállítás szerint színnel is megkülönböztetve. 
 
- Ha van olyan személy, aki még nem adta meg az engedélyt a listához való  fölvételéhez, akkor az a -waiting authorization- felirat alatt szerepel. 
 
- Vonallal elválasztva szerepel egy System feliratú sor, ahol az ICQ szervertõl érkezõ rendszer üzenetek jelennek meg. Ezek leggyakrabban listára való fölvétel engedélyezésével kapcsolatos üzenetek, de lehet bármilyen hivatalos üzenet. 
 
- Megfelelõ beállítás esetén (alap) megjelenik egy Add/Find Users feliratú gomb, ami ugyanaz a funkció, mint ami menübõl elérhetõ. Szerintem ezt is vedd le a Preferences-nél, csak a helyet foglalja. 
 
- Legalul két gomb helyezkedik el: az ICQ feliratú alatt van a tulajdonképpeni menü, ahol valamennyi, a listán szereplõ személyekhez konkrétan nem kapcsolódó funkció elérhetõ. 
- Mellette jobb oldalt található a program állapotjelzõ ikonját hordó gomb, amelynek megnyomásával a kiugró lista segítségével lehet azt váltani. 

A program ablaka szabadon méretezhetõ, teljes mérete nincs. A képernyõ jobb szélére való húzáskor befészkeli magát jobb szélre, tetõtõl talpig kitöltve a képernyõ kb. 15%-át. Innen visszahúzható, ekkor visszanyeri elõzõ méretét. A "befészkelés" egyetlen hátránya, hogy az Asztalt átrendezi, és úgy felejti, miután visszaállítottad. Aki szereti az ikonokat preckósan elhelyezni (pélául én), bosszús lesz tõle. 
 

Ezzel az oldallal kapcsolatos véleményedet, észrevételeidet nekem küldd: Des