ICQ 98a:
felhasználó regisztrálás

Hiába fut már a program, a szerver még nem tud Rólad, ehhez regisztráltatnod kell magadat. Ez, s az összes késõbbi, a regisztrációval kapcsolatos funkció elérhetõ az ICQ gombra kattintva, s az Add/Change Current User menüpontot választva. 

Ha elõször használod a progit, akkor elõször létre kell hoznod egy felhasználót a szerveren, amelyre késõbb hivatkozhatsz. Ehhez válaszd a fenti menübõl a Register a New User menüpontot. 

A bejelentkezõ ablakban mindjárt két választásod van: modemen, vagy helyi hálózaton (LAN) keresztül kapcsolódsz a netre. Ha a LAN-t választottad, figyelj oda, hogy a tûzfal beállítás jó-e? Az I am behind a Firewall jelenti azt, hogy tûzfal mögül nézed a világot. Ha ezt klikkeled, külön ágra jutsz, ahol meg kell adnod részletesen a tûzfal paramétereit. Ebbe nem mennék bele, egyrészt, mert nem tudom, másrészt a tûzfal rendszergazdája nélkül úgyse fog menni. Kis segítséget azért olvashatsz a GYIK oldalon. Ha beklikkelted, már nyomhatod is a next-et. Az operációs rendszert magától fel fogja ismerni, az Admin gombot pedig, ami a szerver beállításához való, jobb, ha nem babrálod. 
 
A következõ ablakban kiválaszthatod, milyen típusú felhasználó vagy, szerintem válaszd, illetve ne babráld el a Regular user-t, ami normál felhasználót jelent. A kitöltendõ ablakban megadhatod a legfontosabb információidat: beceneved (nickname), emil címed, vezeték (last name) és utóneved (first name). Ezek közül csak a becenevet kötelezõ, így fog téged hívni az ICQ-n mindenki. Ha javasolhatom, Diablós létedre válaszd a kedvenc karid nevét. Visszabeszél, ha nem írsz be emilt, de tovább enged. Az se baj, ha valamit elírsz,  késõbb lehet módosítani. Mehetsz tovább. 
 
A következõ ablakban további információkat adhatsz meg magadról, ha akarsz. Város, irányító (City, Zip), Állam (State) ez csak az amcsiknak, hagyd ki, Ország (Country). Megadhatod a korodat (Age), a nemedet (Gender) (Male-fiú, Female-lány, Not specified-nincs megadva), telefonszámodat, és a weboldaladat, valamint egy szöveges üzenetet, amelyet az Add your own personalized message gombra kattintva elõugró ablakba gépelhetsz be. De ezt mind-mind kihagyhatod, szó nélkül tovább enged. Next
 
A következõ ablak az õ kis statisztikájukhoz való. H az alsó rádió gombot klikkeled, akkor megtagadod az adatszolgáltatást, ha a felsõt, akkor (névtelenül) megadod a következõket: 
1. Hivatás (Occupation): ha a student kezdetût választod, akkor diák, ha az employed kezdetût, akkor dolgozó vagy. 
2. Felhasználási hely (I'm using ICQ): otthon (Home) vagy munkahelyen (Work). A Not specified most is azt jelenti, hogy nem adtál  meg semmit. Ez az ablak errõl szólt, tovább. 
 
A következõ ablak már igazán fontos. Itt adhatod meg a jelszavadat (Password). Ha ezt nem teszed, bárki, aki ismeri a nevedet és a számodat, felcsatlakozhat a nevedben, bárhonnan, és akár helyetted jelszavasíthatja a hozzáférésedet (ooops!), szóval melegen ajánlott. Kétszer kell begépelni egymás alá, ahogy az már szokás, mert ha elütöd, sose jössz rá többet. Ha az Auto save password-öt beklikkeled, pontosabban úgy hagyod, akkor nem kell minden felcsatlakozáskor beütnöd a jelszavadat. Lentebb megadhatod, hogy engedélyhez kötöd-e, hogy mások téged felvegyenek a listájukra. Alapbeállítás a felsõ, hogy nem kell engedély. Még lentebb engedélyezheted, hogy nyilvános-e jelenléted a web-en (Publish my...) ezt hagyd beklikkelve, ha nem vagy titkosügynök, illetve ha a Do not allow... kezdetût beklikkeled, akkor elvileg letiltod, hogy mások számára hozzáférhetõlegyen az IP címed. Elvileg, mert már hallottam érdekes történeteket errõl. 
 
Ennyi volt a kitöltendõk sora, ha most next-et nyomsz, már regisztrálódsz. Ha adtál jelszót, még visszabeszél, hogy biztos megjegyezted-e, csak akkor kezd dolgozni. 
Ha szerencséd van, és nem túlterhelt éppen e hálózat, pillanatokon belül visszakapsz egy Registered successfully ablakot, ahol ott fog vigyorogni a számod (UIN, Universal Identification Number, vagyis univerzális azonosító szám). Ez a szám vagy te a továbbiakban az ICQ számára. Mindent módosíthatsz a késõbbiekben, még a becenevedet is, kivéve a számodat. Okézd le az ablakot. 
 
Ha az ICQ nem tudta felismerni az e-mail kiszolgálód címét automatikusan (pl.mert nem adtál emil címet), a következõ ablakban visszakérdez. Itt megadhatod, de késõbb is megteheted még. 
 
A következõ ablakban már gratulál, hogy kész a regisztráció. Ettõl kezdve fönn vagy a hálózaton az új felhasználóval. 
 
Mindjárt el is kezd bombázni mindenfélével. Elõször is kapsz egy rendszer üzenetet, (system message), amely a system sorban fog villogni. Ha kétszer rákattintasz, elõugrik az üzenet, melynek szövege: "Gratulálunk! Ez a te elsõ rendszer üzeneted! Ha üzenetet akarsz küldeni valakinek, klikkelj a nevére! Ha fogadni szeretnél üzenetet, klikkelj kétszer az üzenet villogó ikonjára! Ha gondod van, jelöld ki a kérdéses pontot, és nyomd meg az F1-et!" Igazán hasznos üzenet, ha nem tudnád, hogy kell fogadni, ezt sem tudtad volna elolvasni. Mindegy. 
Azt már tudod, hogy kell üzenetet küldeni, de még nincs kinek. Ezért udvariasan kidobja az Add/Find Users ablakot, hogy rögtön fölvehessél másokat a listádra. Sõt, ha becsuktad, elõjön a Future Users' Watch ablak, hogy figyelhesd is, ki regisztrálja magát. De ezeket majd lentebb (itt!) magyarázom el. 

Amint említettem, a regisztrációval kapcsolatos további teendõket is az Add/Change Current User menüponton keresztül érheted el. Ezek már egyszerûbbek, haladjunk sorban: 
 
- View/Change My Details: ezzel lehet megnézni, megváltoztatni a saját adataidat. Az elõugró ablak ugyanazokat az adatokat kéri, mint a regisztrációnál. Ha kitöltötted, a Save gombbal hagyhatod jóvá módosítási szándékodat. Az Unlist törli az adatokat! (Persze ehhez utána még Save-et is kell nyomni.) A White Pages gomb pedig az ICQ felhasználók oldalaira visz. 
 
- Az adataidat publikálják a Publicize in White Pages és a Publicize in Web Directories a megfelelõ helyeken, de megmondom õszintén, fogalmam sincs, hogyan, még nem próbáltam. 
 
- Change the Active User: a felhasználó váltására való, értelemszerûen csak akkor éled fel, ha több is van, ugyanazon a gépen. Bár ezt nem nagyon támogatja, folyton visszabeszél közben, hogy ez nem lesz így jó. Tudhat valamit, mert amíg Sonjával  egy gépen váltogattuk a felhasználót, sok gondunk volt vele. 
 
- Add Another Registered User: már korábban regisztrált  felhasználó hozzáadása. Ha újrainstalláltad az ICQ-t vagy a Win95-öt, ezt válaszd! Abból indul ki, hogy másik gépen már lehet, hogy mûködik ugyanaz a felhasználó, ezért két regisztrációs ablakon végigvezet, tehát a hálózati és munkahelyi beállításokra rákérdez, de a személyes adatok helyett a harmadik ablakban már csak a számodat és a jelszavadat kéri. 
 
- Remove ICQ # From Computer: ez az ellenkezõje, ezzel leszeded a kiválasztott felhasználót a géprõl. Kérni fogja hozzá a jelszót (már tudom, miért installáljátok annyian újra az ICQ-t :-))), és visszakérdez kétszer, végül felhívja a figyelmedet, hogy csak arról a számítógéprõl távolította el a felhasználó adatait. 
 
- Register a New User: ez volt az új felhasználó hozzáadása, amit fentebb tárgyaltam. 
 
- Unregister Existing User: na ezzel már teljesen törlöd az adataidat és a számodat a rendszerbõl. Visszaállíthatatlan, tehát meggondolandó, mivel kit zavar, ha ott marad? Szóval nem igazán szokás ennyire gondosnak lenni. Az eljárás egyébként ugyanaz, mint a géprõl való törlésnél. 
 
Nos, ezek voltak a regisztrációs funkciók. 

Ezzel az oldallal kapcsolatos véleményedet, észrevételeidet nekem küldd: Des